woensdag 4 april 2012

Buen vivir

İHola!
Zoals we vorige week al vertelden werkten we onze manual af, lieten hem verbeteren en bereidden op een dagje onze presentatie van woensdag voor. Het was reuzespannend en we hadden erg veel stress maar het lukte toch redelijk goed en we kregen zeer positieve reacties! Dat hebben we dan ook weer gedaan, een presentatie van 45 minuten in het Spaans voor 200 studenten en docenten... fieuw!


We beslisten daarna met Stijn en Wim om ons de komende weken vooral te focussen op meta-lesgeven aan leerkrachten van naburige scholen: een soort workshops geven aan leerkrachten met onze kit didactische materialen en voorbeeldlessen gaan geven op scholen. We zullen ook een soort stappenplan ineen steken voor het maken van onze materialen, zodat alle leerkrachten van het land die op een algemene website kunnen downloaden om zelf aan de slag te gaan. Daar vinden ze dan ook de manual en het filmpje over het gebruik ervan. Donderdag en vrijdag werkten we wat feedback uit over het filmpje, dat nu zo goed als af is en dat je kan bekijken op http://www.youtube.com/watch?v=UWDdDv5wUe8&feature=youtu.be en werkten we de kaarten van de cocodrilo's af.
Het was dus nog een stevige werkweek, maar ons werk werd beloond met een weekendje amazonewoud. Vrijdag vertrokken we tegen 12 uur van de ISPED, beladen met trekrugzak en bergschoenen aan de voeten. We namen de bus naar Quito, daar moesten we onverwacht nog eens van de terminal del norte naar de terminal del sur in Quitumbe, die ondanks dat ze in dezelfde stad liggen, op een uur met de bus van mekaar verwijderd zijn en uiteindelijk namen we in Quitumbe de bus naar Tena. Daar kwamen we tegen 22 uur aan, namen de bus naar ons hotel en vielen in een diepe slaap, dromend van de komende dagen. Zaterdag stonden we weer om 7 uur op om ons klaar te maken en om 8 uur ontmoetten we onze gids Cesar van de comunidad Kamak Maki. Na enkele boodschappen vertrokken we met de auto naar Kamak Maki, waar we ons even installeerden om daarna op ontdekking te gaan.

Kamak Maki is een gemeenschap die sinds 6 jaar een ecotoerismeproject heeft met een museum over het leven van de inheemse gemeenschappen. Dierenvallen, een sjamanenhut, traditionele kledij, potten en pannen, er was vanalles te zien. Daarbuiten hebben ze ook een botanische tuin met allerlei geneeskrachtige planten zoals sangre de drago (drakenbloed) en heel wat dieren. Hun doel is toeristen het leven van de inheemse gemeenschappen te leren kennen en respect bij te brengen voor de dieren en planten daar. Echt de moeite waard! Wij sliepen dus in een kamertje tussen de apen, poema's, kaaimannen, tarantula's en nog veel meer. Een aparte ervaring!
Zaterdag maakten we een boottochtje op de rivier die aan de comunidad ligt, lieten we ons met grote rubberbanden van de rivier drijven, bezochten we het museum en de tuin en gingen we naar een feest in Tena. Toen we na het zwemmen (om af te koelen) even in de hangmat gingen liggen, kwam de gekke aap Lucas op mij liggen!

Zondag maakten we een supermooie en interessante wandeling door het primair en secundair amazonewoud. Prachtig gewoon en superinteressant! De gids had heel veel interessante zaken te vertellen over alle dieren en planten, we proefden cacaobonen,...

's Namiddags gingen we met een kano uit een boomstam de rivier op, naar een yucaplantage. Daar gingen we met echte machetes aan de slag om de yucaplanten af te hakken en trokken we de yucawortels uit de grond. We laadden ze allemaal in een grote mand die ik met een band over mijn hoofd door het wilde struikgewas en tussen de bomen door terug naar de rivier droeg.

Na een verfrissende duik in de Río Napo gingen we opnieuw op weg naar de comunidad, met de kano en begonnen chicha, een soort traditionele drank van yuca te maken.
Daarna gingen we goud wassen op de traditionele manier, aten we en 's avonds volgde nog een kampvuur op het strand aan de rivier met allerlei verhalen over hoe je niet opgegeten wordt door anacunda's en tijgers.
Doodmoe van een fantastische dag gingen we slapen.

Maandag startten we de dag met een lekker ontbijt met pancakes. Daarna gingen we naar een prachtige rivier met laguna's om te zwemmen. Alleen jammer dat de rivier heel sterk gegroeid was door de vele regen, dus konden we niet de geplande rivierentocht doen.
We gingen dan maar op bezoek naar de zoo en 's middags gingen we de typische tilapia, gestoomd in een groot palmblad eten. Heel erg lekker! 's Namiddags gingen we afkoelen op banden in de rivier en daarna zat onze superleuke tour er al op!

We gingen even onze spullen afzetten in het hotel om daarna Tena een beetje te verkennen. We gingen een heerlijk ijsje eten en wandelden wat rond, kochten souveniertjes in een leuk winkeltje,... en aten zelf een echte pizza, wat een rariteit is in Ecuador. Nog even naar de sterren kijken en dan ons bed in!

Dinsdagochtend verwenden we onszelf met een superlekker ontbijtje met pannenkoek met nutella en namen we de bus terug naar huis!
El tiempo pasa volando, zo zie je maar! En de uitspraak buen vivir, goed leven, in harmonie met de natuur, hebben we bij deze ook zeker toegepast!

İ Hasta la proxima!

Annegreet

1 opmerking:

  1. annelies decadt18 april 2012 om 03:49

    Hoi Annegreet,
    wat een leuke tijden hebben jullie daar! Allerlei materialen ontwikkelen, voorstellen in het Spaans. (dat spreek je dus al vloeiend?)Mijn Spaans beperkt zich tot 'Que guapa es la secretaria.' Niet zo nuttig dus :)
    En wauw jullie reisje in t amazonewoud!Zo fijn.
    Wat ik wel niet snap: aap Lukas? Heeft elke aap daar dan een naam? Of bedoel je iemand van de gidsen, studenten?
    Groetjes Annelies
    De brief en je kaartje zijn toegekomen!!!

    BeantwoordenVerwijderen